14 kwietnia 2010

mazurek wielkanocny


Ciasto:
40 dkg mąki pszennej
20 dkg masła
1 jajko
łyżka cukru pudru
szczypta cynamonu
szczypta imbiru sproszkowanego
szczypta soli
Łączymy składniki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Masa kajmakowa:
puszka mleka skondensowanego (gotowanego w kąpieli wodnej ok. 2-3 godz.)
orzechy
płatki migdałowe
dowolne dodatki

Ciasto dzielimy na 3 części (2 większe i 1 małą). Rozwałkowujemy na dwa tej samej wielkości placki. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 st. Z trzeciego kawałka ciasta wycinamy wzorki i również pieczemy do uzyskania złotego koloru.
Na pierwszą warstwę rozsmarowujemy powidła wiśniowe, przykrywamy ciastem i smarujemy masą kajmakową. Na wierzchu układamy wzorki z ciasta i wszelkie bakalie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz