17 czerwca 2011

koktajl ryżowo-truskawkowy

Krótko, prosto i na temat: pyszne pierwsze śniadanie na lato. Wersja: ciepła lub zimna, do wyboru. Owoce: ulubione, mogą być jagody, truskawki, borówki. Można pobawić się ze składnikami, proporcjami, jak kto lubi!


koktajl ryżowo-truskawkowy (2 porcje):
2 szklanki mleka orzechowego (użyłam mleka z nerkowców zrobionego wg tego przepisu)
4 łyżki płatków ryżowych
2 łyżki białego sezamu
1 łyżka miodu
30 dkg truskawek (wypłukanych i pokrojonych na połówki)


1 szklankę mleka gotujemy z płatkami ryżowymi. Wystarczy ok. 3 minut. Studzimy. Przekładamy do blendera i dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy. Jeśli koktajl jest za gęsty możemy dodać więcej mleka. Podajemy koktajl lekko ciepły lub wstawiamy do lodówki na 30 min. i podajemy schłodzony.


3 komentarze:

  1. ooooo, jaki koktajl , normalnie jak czytam skład do oblizuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba robić póki są świeże owoce!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego koktajlu jeszcze nie piłam, ale koniecznie muszę go spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń