5 marca 2014

kapusta duszona z fenkułem

Kapusta jest wielofunkcyjnym warzywem. Dobra i surowa, i gotowana. Dziś z dodatkiem fenkuła oraz masy wszelakich ziół. Ogrzewająca i odżywcza. Aromat w całym domu, w gębie - niebo. 



kapusta z fenkułem:
pół głowki kapusty
fenkuł
cebula
szklanka passaty pomidorowej
łyżka masła + 3 łyżki oliwy z oliwek
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżki sosu sojowego
kilka ziaren kolendry
kilka ziaren jałowca
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki imbiru
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
pieprz, sól


Posiekaną cebulę podsmażamy chwilę na tłuszczu. Dodajemy posiekany fenkuł i poszatkowaną kapustę. Mieszamy i dodajemy wszystkie przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu a w razie potrzeby dolewamy wody. Kiedy warzywa są już miękkie, dodajemy przecier pomidorowy. Po ok. 10 minutach przyprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.

1 komentarz:

  1. Kasiu , gdzie mi znowu zniknęłaś?
    Kochana wracaj i podrzuć coś smacznego na Wielkanoc na słodko i/lub słono
    buziaki

    OdpowiedzUsuń