25 stycznia 2010

naleśniki ze szpinakiem


ciasto:
1 jajko
mąka pszenna
mąka razowa (lub dowolna)
woda
oliwa z oliwek
sól
pieprz
olej do smażenia

farsz:
świeży szpinak (opłukany i pozbawiony grubych łodyżek)
natka pietruszki
cebula pokrojona w krążki
czosnek starty na tarce
pestki słonecznika lub orzeszki piniowe
sól
gałka muszkatołowa


Przygotowujemy ciasto na naleśniki: miksujemy jajko, mąkę, przyprawy z taką ilością wody, aby powstało dość rzadkie ciasto. Na końcu dodajemy łyżkę oliwy. Smażymy cienkie naleśniki.
Na niewielką ilość oliwy wrzycamy pokrojoną cebulę, czosnek i dusimy aż staną się miękkie. Dodajemy szpinak porozrywany na drobne kawałki, przyprawiamy. Dusimy jeszcze ok. 2-3 minut, dodajemy pestki słonecznika.
Do każdego naleśnika wkładamy farsz i zawijamy.
Całość można jeszcze ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać parmezanem i zapiec.




17 stycznia 2010

zupa krem z ziemniaków


ziemniaki
1 marchewka (opcjonalnie)
pęczek bazylii
łyżka posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
woda
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
łyżka masła

Obrane ziemniaki drobno kroimy, jeśli dodajemy marchewkę to kroimy ją w nieduże kawałki, zalewamy zimną wodą, dodajemy pieprz, starty drobno lub wycisnięty ząbek czosnku, sól (dość sporo), natkę, 
połowę posiekanej bazylii, pół łyżeczki słodkiej papryki. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie 
(prawie rozgotowane). 
Po ugotowaniu miksujemy zupe blenderem (lub przecieramy przez sitko), dodajemy pozostałą bazylię i masło. Zagotowujemy. Podajemy z grzankami.









pieczarki faszerowane



pieczarki faszerowane:

kilka dość dużych pieczarek (obranych i bez ogonków)
cebula
czosnek
natka pietruszki
koperek
dowolne świeże zioła
jajko
bułka tarta
sezam
ewentualnie kawałek sera pleśniowego typu rokpol 
sól
pieprz
olej do smażenia

Pieczarki obieramy i myjemy. Przygotowujemy farsz: ogonki ścieramy na tarce do jarzyn, na maśle dusimy drobno pokrojoną cebulę, starty lub wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem tak, aby było dość wyraźne w smaku. Dodajemy starte ogonki pieczarek i dusimy przez ok. 5 minut. Na końcu mieszamy ze świeżymi ziołami (natką, koperkiem, itp.). Można dodać pokruszony ser pleśniowy. Wkładamy po ok. 1 łyżeczce farszu do kapeluszy pieczarek. Na końcu panierujemy je w jajku i bułce tartej wymieszanej z ziarnami sezamu. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.




13 stycznia 2010

kasza jaglana z pomidorami

kasza jaglana z pomidorami (porcja na 2 osoby):
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
pół słoika suszonych pomidorów
łyżka posiekanej natki
kilka listków bazylii
orzeszki piniowe (lub pestki słonecznika)
sól
pieprz
masło


Do wrzącej wody wrzucamy pokrojone pomidory, wsypujemy kaszę, doprawiamy pieprzem, solą, pietruszką i bazylią. Gotujemy na małym ogniu aż cała woda wyparuje. Zawijamy kaszę w ręcznikm w wkładamy np. pod koc na 10 - 20 minut. Gotową posypujemy prażonymi orzechami piniowymi i płatkami masła.



10 stycznia 2010

ciasto marchewkowe

 warto zacząć od ciasta na przywitanie gości :)

Oto ciasto marchewkowe:
4 duże marchewki (obrane i starte na tarce o dużych oczkach)
2 szklanki mąki (1 pszenna, 1 razowa)
1 szklanka brązowego cukru (lub 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki miodu)
20 dkg masła (roztopionego)
4 jajka
1/2 szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
bakalie (orzechy, migdały, pestki słonecznika, rodzynki, figi, morele, sliwki suszone i co tam kto jeszcze chce dodać:) wymieszane z odrobiną mąki





Jajka ucieramy (mikserem), dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę, dodajemy roztopione masło, starta marchewkę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawy i na końcu bakalie. Mieszamy aż składniki dobrz się połączą. Wylewamy ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Pieczemy w temperaturze ok. 180 st. przez 50 - 60 minut.