17 stycznia 2010

zupa krem z ziemniaków


ziemniaki
1 marchewka (opcjonalnie)
pęczek bazylii
łyżka posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
woda
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
łyżka masła

Obrane ziemniaki drobno kroimy, jeśli dodajemy marchewkę to kroimy ją w nieduże kawałki, zalewamy zimną wodą, dodajemy pieprz, starty drobno lub wycisnięty ząbek czosnku, sól (dość sporo), natkę, 
połowę posiekanej bazylii, pół łyżeczki słodkiej papryki. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie 
(prawie rozgotowane). 
Po ugotowaniu miksujemy zupe blenderem (lub przecieramy przez sitko), dodajemy pozostałą bazylię i masło. Zagotowujemy. Podajemy z grzankami.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz