17 stycznia 2010

pieczarki faszerowane



pieczarki faszerowane:

kilka dość dużych pieczarek (obranych i bez ogonków)
cebula
czosnek
natka pietruszki
koperek
dowolne świeże zioła
jajko
bułka tarta
sezam
ewentualnie kawałek sera pleśniowego typu rokpol 
sól
pieprz
olej do smażenia

Pieczarki obieramy i myjemy. Przygotowujemy farsz: ogonki ścieramy na tarce do jarzyn, na maśle dusimy drobno pokrojoną cebulę, starty lub wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem tak, aby było dość wyraźne w smaku. Dodajemy starte ogonki pieczarek i dusimy przez ok. 5 minut. Na końcu mieszamy ze świeżymi ziołami (natką, koperkiem, itp.). Można dodać pokruszony ser pleśniowy. Wkładamy po ok. 1 łyżeczce farszu do kapeluszy pieczarek. Na końcu panierujemy je w jajku i bułce tartej wymieszanej z ziarnami sezamu. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz