25 stycznia 2010

naleśniki ze szpinakiem


ciasto:
1 jajko
mąka pszenna
mąka razowa (lub dowolna)
woda
oliwa z oliwek
sól
pieprz
olej do smażenia

farsz:
świeży szpinak (opłukany i pozbawiony grubych łodyżek)
natka pietruszki
cebula pokrojona w krążki
czosnek starty na tarce
pestki słonecznika lub orzeszki piniowe
sól
gałka muszkatołowa


Przygotowujemy ciasto na naleśniki: miksujemy jajko, mąkę, przyprawy z taką ilością wody, aby powstało dość rzadkie ciasto. Na końcu dodajemy łyżkę oliwy. Smażymy cienkie naleśniki.
Na niewielką ilość oliwy wrzycamy pokrojoną cebulę, czosnek i dusimy aż staną się miękkie. Dodajemy szpinak porozrywany na drobne kawałki, przyprawiamy. Dusimy jeszcze ok. 2-3 minut, dodajemy pestki słonecznika.
Do każdego naleśnika wkładamy farsz i zawijamy.
Całość można jeszcze ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać parmezanem i zapiec.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz