1 czerwca 2011

cieciorka po marokańsku


2 szklanki ugotowanej cieciorki (można użyć cieciorki z puszki)
2 marchewki
pół cukinii
1 ziemniak
1 cebula
2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
pieprz czarny
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka curry
pół łyżeczki słodkiej papryki
oliwa+masło (po 1 łyżce)

Do garnka lub rondla wrzucamy masło i oliwę, kiedy się podgrzeją, wrzucamy pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę. Smażymy ok. 5 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaka i cukinię. Mieszamy warzywa ze sobą, dodajemy 1 łyżeczkę kuminu, pieprz i sól. Możemy podlać delikatnie wodą. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wtedy dodajemy cieciorkę i resztę kuminu. Jeśli potrzeba, doprawiamy jeszcze solą. Po 10 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, curry oraz paprykę. Dusimy całość jeszcze ok. 10 minut. Podajemy z chrupiącą bagietką.


3 komentarze:

  1. cieciorka i soczewica to najukochańsze moje strączki
    Taka cieciorka to pychotka jest

    p.s mogę sobie wkleić link do twojego bloga w ,,zaglądam" na swoim?Bardzo lubię twój blog
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, możesz wkleić! Życzę smakowitych inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a to super już sobie wkleiłam :)

    OdpowiedzUsuń