29 maja 2011

placuszki orzechowe

pół szklanki zmielonych orzechów (dowolnych, mogą być pomieszane)
ok. szklanki mąki gryczanej (ilość może się zmienić w zależności od gęstości ciasta)
1 jajko
płaska łyżeczka suchych drożdży
2 czubate łyżki masła
szczypta imbiru
szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny
szczypta kakao lub kurkumy
łyżka miodu

dowolna konfitura lub świeże owoce
jogurt (opcjonalnie)


Orzechy zalewamy szklanką wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy. Roztapiamy masło i kiedy wystygnie, dodajemy jajko i miksujemy. Naprzemiennie dodajemy mąkę i orzechy razem z wodą, tak, aby powstało ciasto nieco gęściejsze od naleśnikowego. Dodajemy pozostałe składniki: drożdże, imbir, sól, cytrynę kakao, miód. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, najlepiej na klarowanym maśle, nakładając łyżką porcje ciasta. Podajemy z konfiturą, owocami. Można polać niewielką ilością jogurtu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz