4 maja 2011

polenta z czarną fasolą i salsą pomidorową

Udziwniona wersja kaszy z fasolą. I choć opis przygotowania jest wyjątkowo długi, przygotowuje się tak szybko, że właściwie w 20 minut jest cały obiad! Można użyć np. czerwonej fasoli z puszki, ja namoczyłam dzień wcześniej i ugotowałam czarną fasolę. I to jedyny mankament w czasie przygotowywania. O zaletach kaszy i fasoli długo by pisać, ale nawet mnie zdziwiło, jak bardzo sycące jest to danie. Skoro za oknem "wyjątowo zimny maj", to trochę meksyku na talerzu nie zaszkodzi.


polenta z fasolą:
1,5 szklanki ugotowanej czarnej fasoli (lub puszka czerwonej fasoli)
1 nieduża cukinia
1 cebula 
pieprz
sól
łyżka soku z cytryny
łyżeczka słodkiej papryki
oliwa z oliwek

1,5 szklanki kaszy kukurydzianej
2,5 szklanki wody
szczypta soli i pieprzu

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, smażymy chwilę i dodajemy cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki. Po 3-5 minutach dodajemy odsączoną fasolę, pieprz, sól, sok z cytryny oraz paprykę. Dusimy całość na wolnym ogniu ok. 10 minut. 

Przygotowujemy foremkę: blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do foremki nakładamy uduszoną fasolę i rokładamy równo po całej powierzchni.

Do gotującej wody z solą i pieprzem wsypujemy powoli kaszę, ciągle mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Kiedy nie będzie już wody, tylko gęstniejąca kasza, wylewamy całość do foremki z fasolą. Wygładzamy powierzchnię łyżką zanurzoną wcześniej w oliwie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. na 10 minut.



salsa pomidorowa:
puszka pomidorów pelati (lub 4-5 świeżych)
nieduża cebula
sól
pieprz
szczypta słodkiej papryki
łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
łyżka oliwy

Na rogrzaną oliwę wrzucamy cebulę i dusimy ok. 3 minut, dodajemy pomidory, sól, pieprz, paprykę i miód, dusimy kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie miksujemy całość blenderem, a na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Polentę wyjmujemy z piekarnika, przykładamy do niej talerz lub półmisek i sprawnym ruchem odwracamy. Masa z fasoli ma znaleźć się u góry. Zdejmujemy papier i kroimy zapiekankę w kwadraty i polewamy gorącą salsą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz