18 maja 2011

botwinka

pęczek botwinki (razem z liśćmi)
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka miodu lub cukru
duża łyżka masła

śmietana lub jogurt opcjonalnie (po łyżeczce na porcję zupy)


Na rozpuszczone masło wrzucamy pokrojonego w plasterki pora i dusimy chwilę. Zalewamy całość wodą (najlepiej gorącą) i zagotowujemy. Dodajemy marchewkę i pietruszkę oraz sól i pieprz, gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie wrzucamy posiekaną botwinkę, doprawiamy jeszcze solą, jeśli trzeba, sok z cytryny oraz miód. Gotujemy bez przykrycia (to konieczne, żeby zupa nie straciła koloru) ok. 10 minut. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem. Można także dodać gotowane ziemniaki z koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz