sałatka (3-4porcje):
2-3 ziemniaki
1 batat
opakowanie roszponki
2-3 łyżki kiełków (użyłam kiełków lucerny)
łyżka posiekanej natki
łyżeczka posiekanego koperku
olej z pestek winogron
sól, pieprz, tymianek świeży
Ziemniaki i batata obieramy i kroimy w słupki, jak na frytki. W garnku zagotowujemy wodę i kiedy zacznie wrzeć wrzucamy pokrojone warzywa. Obgotowujemy ok. 3-4 minuty (nie dłużej, bo się rozpadną!). Następnie odcedzamy je i przerzucamy do miski i mieszamy z olejem, solą, pieprzem i tymiankiem. Wysypujemy na blachę i pieczemy ok. 15 minut w temp. 200 st, aż będą zrumienione.
W tym czasie na talecze wykładamy umytą roszponkę, na to kiełki.
sos:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy dijon
łyżka zimnej wody
łyżeczka soku z cytryny
W kubeczku mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitego sosu. Dodanie wody gwarantuje, że sos się nie zwarzy.
Kiedy ziemniaki się upieką, wykładamy je na przygotowaną sałatę, polewamy sosem i posypujemy natką oraz koperkiem. Podajemy gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz