13 kwietnia 2011

zupa z dyni i pieczarek

1 duży por
30 dkg pieczarek
ok. pół kilograma dyni
2 nieduże ziemniaki
pieprz
szczypta imbiru
sól
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki białego wina lub łyżka soku z cytryny
gałązka tymianku
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła


Na rozpuszczone masło wrzucamy pokrojonego w plasterki pora, dodajemy sos sojowy i dusimy aż zmięknie. Następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, pokrojoną w kostkę dynię oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Całość przyprawiamy pieprzem i dusimy ok. 5 minut. Zalewamy warzywa wodą, nieco ponad ich poziom, dosypujemy imbiru, soli i zagotowujemy. Dolewamy wino, dodajemy tymianek oraz oliwę i gotujemy do miękkości. Aby zupa była nieco gęściejsza, po ugotowaniu wyjmujemy na talerz 3-4 łyżki dyni i ziemniaka, rozgniatamy widelcem i dodajemy z powrotem do zupy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz