28 lutego 2010

bułeczki drożdżowe z nadzieniem dyniowym


ciasto:
25 dkg mąki pszennej
2 dkg drożdży
1 jajka
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
3 dkg masła

nadzienie:
dynia (obrana i starta na tarce)
cukier brązowy (lub fruktoza)
cynamon
szczypta soli
sok z cytryny
kurkuma
Wszystko razem dusimy aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

Mieszamy masło i roztrzepane jajka, dodajemy mąkę z drożdżami i cukrem 
oraz masło i sól. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi 
objętość. Po tym czasie dzielimy je na części i formujemy kulki. Kulki rozwałkowujemy 
i smarujemy nadzieniem. Kładziemy na blasze na 15 minut. 
Pieczemy ok. 20 min. w temp. 200 st.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz