7 lutego 2010

szarlotka

ciasto:
20 dkg mąki pszennej razowej
15 dkg masła
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
2 łyżki wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki kakao
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki.

masa jabłkowa:
jabłka słodkie
orzechy włoskie
migdały
figi suszone
rodzynki
cytryna
łyżka mąki pszennej
Starte jabłka dusimy w garnku razem z bakaliami. Na końcu dodajemy sok z cytryny i mąkę.


2/3 ciasta rozwałkowujemy i układamy na blaszce, zostawiając wysokie brzegi. Wykładamy mase jabłkową i posypujemy resztą ciasta startą na tarce o grubych oczkach. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 st.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz