19 września 2010

zupa dyniowa z chilli

zupa:
2 kg dyni
marchew
połowa selera
kawałek pora
mała papryka chilli
kilka ziaren pieprzu
sól
łyżeczka soku z cytryny
łyżka słodkiej papryki
łyżka masła

Na rozpuszczone masło wrzucamy pokrojonego pora, dodajemy pokrojoną w kawałki dynię i dusimy przez chwilę. Dodajemy całą marchew, selera, połowę pokrojonej w spore kawałki paprykę chilli, pieprz, sól i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, aż dynia będzie się rozpadać. Dodajemy sok z cytryny i słodką paprykę. Wyjmujemy wszystkie warzywa łącznie z chilli, odlewamy wywar do oddzielnego garnka, a dynię miksujemy. Wlewamy wywar i jeszcze doprawiamy solą jeśli potrzeba. Podajemy z karmelizowaną cebulą.



karmelizowana cebula (inspiracja z www.whiteplate.blogspot.com):
1 czerwona cebula
połowa papryczki chilli
szczypta soli
łyżka octu balsamicznego
szczypta słodkiej papryki
oliwa z oliwek

Na oliwę wrzucamy cebulę pokrojonąw piórka i drobno posiekaną paprykę chilli, dodajemy sól i smażymy chwilę, ale cebula nie może się przypalić. Dolewamy ocet balsamiczny i doprawiamy szczyptą papryki. Dusimy jeszcze ok. 5-7 minut. Podajemy do zup.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz