29 września 2010

smażony kalafior z sosem sojowym

kalafior (jeden mały lub pół dużego)
1 marchewka
1 cebula
pieprz czarny mielony
szczypta imbiru mielonego
2-4 łyżki sosu sojowego
natka pietruszki
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
oliwa z oliwek/masło

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i marchewkę pokrojoną w pół centymetrowe plasterki, smażymy chwilę, przyprawiamy pieprzem i sosem sojowym. Smażymy jeszcze ok. 2-3 minut. Dodajemy posiekaną natkę, czerwoną paprykę i drobno pokrojonego kalafiora (małe różyczki). Posypujemy całość imbirem i zmniejszamy gaz. Smażymy całość ok. 10 minut, ewentualnie doprawiając jeszcze sosem sojowym. 
Kalafior nie musi być bardzo miękki, twardość regulujemy według własnych upodobań. Podajemy jako samodzielne danie lub z makaronem sojowym (lub innym dowolnym chińskim).
W ten sposób możemy przyrządzić wiele warzyw: fasolkę szparagową, cukinię, paprykę, itp.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz