4 października 2010

rosół warzywny

2 marchewki
2 pietruszki
duży seler + liście z selera posiekane
1 duży por (pokrojony na 3 części)
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz czarny ziarnisty
plaster korzenia imbiru
gałązka tymianku (opcjonalnie)
3 łyżki sosu sojowego
sól (do smaku)
natka pietruszki (pęczek)
koperek (posiekany)
2-3 łyżki oliwy z oliwek

makaron bezglutenowy (Użyłam japońskiego makaronu soba, w całości zrobionego z mąki gryczanej. Trzeba na to zwrócić uwagę, jeśli danie ma być bezglutenowe. Częściej spotyka się makaron soba robiony z mąki pszennej z domieszką gryczanej.)

Do wrzącej wody (ok. 3 litrów) wrzucamy warzywa i przyprawy w podanej kolejności. Zagotowujemy i gotujemy ok. 15 minut. Jeżeli potrzeba, przyprawiamy solą i pieprzem mielonym. Gotujemy jeszcze ok. 1 godz. Warzywa mogą się nawet rozpaść, w rosole chodzi o "wyssanie" z nich wszystkich składników, więc im dłużej gotowany, tym lepiej.
Podajemy z makaronem (polecam gryczany makaron soba). Możemy wkroić marchewkę. Posypujemy całość koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz