6 października 2010

zupa krem z soczewicy

3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
marchewka
pietruszka
seler + liście selera
por
plasterek imbiru
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz mielony
30 dkg soczewicy czerwonej
sól
posiekana natka pietruszki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżka masła

Na wrzącą wodę wrzucamy warzywa w podanej kolejności i gotujemy ok. 10 minut, dorzucamy wszystkie przyprawy i soczewicę. Gotujemy ok. 20 - 30 minut. Odlewamy rzadką część, resztę miksujemy blenderem i jeszcze ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z cebulą, na którą przepis poniżej:

1 cebula
pół łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki oliwy z oliwek

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulę i słodką paprykę. Mieszamy. Smażymy cebulę aż się zrumieni. Dodajemy do zupy po 1 łyżce na osobę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz