20 października 2010

suszone pomidory w oliwie

Robienie przetworów na zimę wymaga niezłej kuchennej wprawy. Warto zacząć od czegoś naprawdę prostego, co raczej nie ma możliwości nie przetrwać. Tym bardziej, że pomidory kupione poza Polską i samodzielnie włożone w oliwę odwdzięczą się wyjątkowym smakiem i aromatem, którego nie będzie w żadnym gotowym produkcie. Same w sobie się "wekują", otwarte po trzech tygodniach robią charakterystyczne "klik" i przypominają o słonecznym lecie...

proporcje na 1 słoik:
suszone pomidory (ilość dobieramy w zależności od wielkości słoika)
2 ząbki czosnku
gałązka tymianku
kilka ziaren pieprzu
szczypta soli (lub kilka kaparów)
oliwa z oliwek

Układamy pomidory w słoik, dodajemy pozostałe składniki, zalewamy oliwą, aby dokładnie przykryła pomidory. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 2-3 tygodnie. Po tym czasie, kiedy słoik jest otwarty, przechowujemy go w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz