6 kwietnia 2011

duszone kapusty

DuszonE kapustY, bo w jednym garnku znalazły się obie: biała i czerwona. Całkiem korzystny eksperyment. Okazało się, że choć każda z kapust ma nieco inny smak, to potrafią się nieźle odnaleźć w jednej potrawie. Wszystko wyszło przypadkiem, jak okazało się, że samej czerwonej kapusty mam za mało, ale za to na dnie lodówki drzemie ćwiartka białej. A reszta standardowo: marchewka, cebula, przyprawy. Wersja do podania z grzankami lub bez. Do wyboru!


duszone kapusty:
pół głowki czerwonej kapusty
ćwiartka białej kapusty
1 marchewka
1 duża cebula
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
2 łyżki sosu sojowego lub/i sól
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka soku z cytryny
szczypta słodkiej papryki
oliwa z oliwek

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i dusimy chwilę. Dodajemy poszatkowane kapusty, marchewkę pokrojoną w nieduże słupki oraz przyprawy (bez soku z cytryny i słodkiej papryki). Dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie (ok. 20 - 30 minut). Wtedy dodajemy sok z cytryny oraz paprykę, dusimy jeszcze 5-10 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz