25 kwietnia 2011

roladki z cukinii i jajek przepiórczych

Coś lekkiego na święta, ale pozostając w "jajecznym" klimacie. Tak naprawdę to niezła przekąska, do podania przez cały rok. Wersja w jakiej możemy przygotować cukinię jest dowolna, może być pieczona z czosnkiem, smażona z ziołami, albo jeszcze inna. Przed zrolowaniem można tez posmarować ją dipem: chrzanowym, z awokado, albo jeszcze innym. Ilu konsumentów - tyle pomysłów!



roladki z cukinii:
1 nieduża cukinia
12 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
kiełki (użyłam lucerny i rzodkiewki)
kawałek papryki czerwonej
sól
tymianek, romaryn, czosnek suszony, chilli, pieprz, bazylia (wymieszane ze sobą)
oliwa z oliwek

Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż w cienkie plastry (2-4 milimetry), z jednej cukinii wyszło mi dokładnie 12 plastrów. Układamy na desce lub półmisku i posypujemy obficie solą i mieszanką ziół oraz skrapiamy oliwą. Zostawiamy na 30 minut. Patelnię lub grilla rozgrzewamy i krótko, żeby się nie rozpadła, smażymy cukinię. 
Na plastrze cukinii układamy kiełki, na to kładziemy jajko, całość zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką. Na wierzchu układamy kawałek papryki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz