4 kwietnia 2011

orzechowe babeczki z konfiturą

porcja na 12 sztuk:
1,5 szklanki mąki (użyłam pszennej razowej)
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
pół szklanki zmielonych nerkowców lub innych orzechów
15 dkg masła (rozpuszczonego)
1/3 szklanki cukru
2 czubate łyżki miodu
2 jajka
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta soli
duża łyżka jogurtu naturalnego
łyżeczka soku z cytryny
szczypta kurkumy lub kakao

konfitura (ja użyłam wiśniowej konfitury od Mamy:))


Jajka ucieramy z jogurtem, cukrem i miodem na puszystą masę. Dodajemy powoli rozpuszczone (i wystudzone!) masło, cynamon, imbir i sól. Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i sodą, powoli wsypujemy do utartej masy. Miksujemy, aż na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste i lepiej urośnie. Na końcu dodajemy sok z cytryny i kurkumę.


Do foremek, np. muffinkowych, wkładamy łyżkę ciasta, do tego małą łyżeczkę konfitury i przykrywamy drugą łyżką ciasta tak, żeby całość wypełniła 2/3 foremki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz