26 września 2010

rydze na maśle



Podobno lepszy rydz niż nic, ale sądząc po cenach rydzów, jest to towar prawie ekskluzywny. Można zrobić z nich potrawy różne, wykorzystać do sosów oraz smażonek, ja polecam wersję najprostszą, czyli rydze smażone na maśle. Ich przygotowanie jest banalnie proste, ponieważ rydze (podobnie jak kurki) smażyć trzeba krótko. Smażone długo robią się twarde. Nie zaprawia się ich przed smażeniem, tak jak na przykład boczniaki, tylko posypuje przyprawami już na patelni. Wystarczą do nich grzanki z dobrego chleba, sałatka i kieliszek wina a będziemy mieć naprawdę wykwintne jedzenie.

rydze na maśle:
rydze (oczyszczone z leśnej ściółki, z obciętymi ogonkami)
masło prawdziwe, 82 %
sól
pieprz czarny, świeżo mielony

Na roztopione masło układamy rydze blaszkami do dołu i smażymy ok. 2 minut. Przewracamy na drugą stronę i posypujemy solą oraz pieprzem. Smażymy jeszcze chwilę. Jeśli grzyby są większe, możemy jeszcze raz przewrócić je na drugą stronę, ale ważne, aby się nie przypaliły, tylko stały się miękkie i aromatyczne.


2 komentarze:

  1. Zdawało mi się, że blaszki do góry na początek, tak by woda wyparowała?

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie ma znaczenia, rydze smaży się i tak bardzo krótko.

    OdpowiedzUsuń