20 grudnia 2010

sałatka z pieczarek i cukinii

1 nieduża cukinia
5 pieczarek
pieprz
garść czarnych oliwek
sól
łyżka soku z cytryny
szczypta kurkumy
1/3 szklanki pestek z dyni
olej rzepakowy tłoczony na zimno
masło

Cukinię kroimy w cienkie plastry (razem ze skórką) i smażymy na oleju rzepakowym. Pieczarki także kroimy i smażymy na maśle. Układamy w salaterce warstwami: cukinię, pieczarki, oliwki, sól, pieprz, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Całości nie polewamy już oliwą, ponieważ smażone warzywa mają w sobie dość tłuszczu.


1 komentarz:

  1. Wszystkie Twoje sałatki wyglądają smakowicie, ale mi najbardziej przypadła do gustu ta z cukinią i pieczarkami i zostaję jej fanką.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń