27 czerwca 2010

placki z oliwkami z musem ziołowym

placki:
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
jajko
pieprz
sól
oliwki zielone (pokorojone w plasterki)
suszone pomidory (pokrojone w kostkę)
mąka gryczana
mąka orkiszowa razowa
słodka papryka
pestki słonecznika
oliwa z oliwek
olej do smażenia

Ze składników w podanej kolejności ucieramy mikserem gładkie ciasto (nieco gęściejsze od naleśnikowego). Smażymy małe placki na oleju (jedna łyżka, jeden placek).

mus:
twaróg tłusty
kefir lub jogurt naturalny
świeże zioła: bazylia, natka pietruszki, szczypiorek
ząbek czosnku
pieprz
sól

Twaróg i posiekane zioła miksujemy blenderem lub rozgniatamy widelcem. Przyprawiamy, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i mieszamy z niewielką ilością jogurtu.

Na każdy gorący placek nakładamy łyżeczkę musu.

26 czerwca 2010

sałatka szparagowa

zielone szparagi
kilka pieczarek
jajka przepiórcze
pestki dyni (uprażone na patelni)
masło
pieprz
sól
sok z cytryny
pomidor (lub kilka kilka pomidorków koktajlowych)
szczypta słodkiej papryki
oliwa z oliwek

Szparagi gotujemy i tniemy na 3 części. Pieczarki kroimy na plastry i smażymy z obu stron na maśle. Pomidora kroimi na cząstki. Jajka przepiórcze przekrawamy na pół. Delikatnie układamy w salaterce, posypujemy pestkami dyni, dodajemy pieprz, sól, cytrynę, paprykę i polewamy oliwą. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

                                  

tarta z truskawkami i kremem waniliowym

ciasto:
25 dkg mąki (1/3 pszennej białej, 2/3 orkiszowej lub dowolnej razowej)
10 dkg miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki brązowego cukru (drobno zmielonego)
szczypta mielonego imbiru
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy je na 20 min do lodówki. Później układamy w foremce do tarty lub w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 min. w temp. 200 st.

krem:
250 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
2 łyżki brązowego cukru (drobno zmielonego)
wanilia lub esencja waniliowa
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej

40 dkg truskawek
3 łyżki płatków migdałowych

Śmietanę zagotowujemy z wanilią. Studzimy. Z żółtek i cukru ucieramy kogel-mogel, dolewamy do niego wystudzoną śmietankę, dodajemy mąkę, mieszamy aby masa była gładka. Na upieczonym cieście układamy pokrojone truskawki i zalewamy kremem. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 160 st.
Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku i nie rozkrawamy aż nie będzie całkiem zimne.  Na wierzchu układamy truskawki. Możemy posypać jeszcze migdałami i przybrać bitą śmietaną.

25 czerwca 2010

krem pieczarkowy

60 dkg pieczarek
3 ziemniaki
marchewka
kawałek selera
cebula
ząbek czosnku
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
sól
woda
natka pietruszki
śmietana (dodatek niekonieczny)
słodka papryka w proszku
masło



Na roztopione masło wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy połowę porcji pieczarek pokrojonych w kawałki, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól. Dusimy ok. 10 minut. Następnie wlewamy wodę (na całą zupę), dodajemy posiekaną natkę, słodką paprykę, pokrojone drobno ziemniaki, marchewkę i selera. Gotujemy aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Odlewamy wodę do osobnego naczynia, wyjmujemy marchewkę, selera, liść i ziele, pozostałe składniki miksujemy blenderem. Wlewamy wywar, doprawiamy pieprzem i solą, zagotowujemy. Można całość zaprawić śmietaną.


20 czerwca 2010

kugiel warzywny

liście botwinki
3 cukinie
3 ziemniaki
2-3 jajka
2 duże cebule
czosnek
koperek
pieprz
sól
natka pietruszki
pokruszona maca razowa
słodka papryka w proszku
oliwa z oliwek

Na oliwę z oliwek wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i dusimy przez kilka minut, dodajemy czosnek starty na tarce, pieprz, sól, natkę pietruszki, słodką paprykę, cukinię (połowa porcji starta na tarce o grubych oczkach, połowa pokrojona w kostkę), ziemniaki (starte na tarce), posiekane liście botwinki. Wszystko dusimy przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku i studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy pokruszoną macę oraz jajka roztrzepane z koperkiem. Wykładamy do foremki do pieczenia i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 170 st.,aż wierzch będzie chrupiący.



3 czerwca 2010

shakshouka szpinakowa

szpinak (ok. 0,5 kg)
2 pęczki botwinki
2 duże pory
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
szklanka oliwek zielonych
pęczek natki pietruszki
słodka papryka
oliwa z oliwek
2 jajka
słony ser twarogowy (feta, ser szopski)

Na oliwę z oliwek wrzucamy pokrojony w plasterki por i czosnek, dusimy chwilę, dodajemy pokrojoną botwinkę i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy świeży porwany na kawałki szpinak, pieprz, sól, oliwki, natkę i słodką paprykę. Po 5 minutach wbijamy 2 jajka i dokładnie mieszamy. Gotowe posypujemy pokruszonym serem. Podajemy gorące.