25 czerwca 2010

krem pieczarkowy

60 dkg pieczarek
3 ziemniaki
marchewka
kawałek selera
cebula
ząbek czosnku
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
sól
woda
natka pietruszki
śmietana (dodatek niekonieczny)
słodka papryka w proszku
masło



Na roztopione masło wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy połowę porcji pieczarek pokrojonych w kawałki, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól. Dusimy ok. 10 minut. Następnie wlewamy wodę (na całą zupę), dodajemy posiekaną natkę, słodką paprykę, pokrojone drobno ziemniaki, marchewkę i selera. Gotujemy aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Odlewamy wodę do osobnego naczynia, wyjmujemy marchewkę, selera, liść i ziele, pozostałe składniki miksujemy blenderem. Wlewamy wywar, doprawiamy pieprzem i solą, zagotowujemy. Można całość zaprawić śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz