pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
jajko
pieprz
sól
oliwki zielone (pokorojone w plasterki)
suszone pomidory (pokrojone w kostkę)
mąka gryczana
mąka orkiszowa razowa
słodka papryka
pestki słonecznika
oliwa z oliwek
olej do smażenia
Ze składników w podanej kolejności ucieramy mikserem gładkie ciasto (nieco gęściejsze od naleśnikowego). Smażymy małe placki na oleju (jedna łyżka, jeden placek).
mus:
twaróg tłusty
kefir lub jogurt naturalny
świeże zioła: bazylia, natka pietruszki, szczypiorek
ząbek czosnku
pieprz
sól
Twaróg i posiekane zioła miksujemy blenderem lub rozgniatamy widelcem. Przyprawiamy, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i mieszamy z niewielką ilością jogurtu.
Na każdy gorący placek nakładamy łyżeczkę musu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz