6 lipca 2010

pasta z cieciorki

cieciorka (namoczona na noc i ugotowana do miękkości)
pół szklanki nasion słonecznika
olej rzepakowy (tłoczony na zimno)
1 duża cebula
pieprz
sól
natka pietruszki
szczypta słodkiej papryki

Ugotowaną i wystudzoną cieciorkę miksujemy w blenderze. Dodajemy zmiksowane (jak najdrobniej) nasiona słonecznika. Cebulę kroimy w plastry i dusimy na sporej ilości oleju, aż będzie miękka, miksujemy i dodajemy do masy. Przyprawiamy pieprzem, solą, natką (drobno posiekaną) i papryką. Mieszamy. Jeżeli pasta jest za sucha, dodajemy olej rzepakowy (najlepiej wcześniej nieco podgrzać go na patelni), aby całość miała zwartą konsystencję (kiedy pasta jest za sucha, kruszy się).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz