duża cukinia (lub 2 małe)
kawałek sera mozarella
pomidorki koktajlowe (lub 1 duży pomidor)
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
pieprz
sól
oliwa z oliwek
olej rzepakowy (tłoczony na zimno)
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy i kroimy w plastry, a następnie smażymy na oleju rzepakowym. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
Czosnek przeciskamy przez praskę do salaterki, mieszamy z solą, pieprzem oraz łyżeczką oliwy z oliwek. Połowę odkładamy. Układamy na czosnku połowę plastrów cukinii, połowę porcji pomidorów oraz natkę pietruszki. Wrzucamy makaron (może być jeszcze ciepły), dodajemy pozostały sos czosnkowy i układamy drugą warstwę warzyw. Posypujemy po wierzchu solą, pieprzem i w razie konieczności polewamy oliwą. Usmażona cukinia jest dość tłusta więc nie dolewamy zbyt duzo oliwy. Na wierzch rozrzucamy pokrojoną w kostke mozarellę. Odstawiamy na 20 minut, po czym mieszamy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz