14 lipca 2010

tagliatelle z kurkami

sos:
łyżka masła
0,5 kg kurek
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
sól
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta słodkeij papryki
3 łyżki utartego parmezanu

opakowanie makaronu tagliatelle



Na roztopione masło wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek, dusimy chwilę i dodajemy umyte i pokrojone kurki (można podlać wodą, jeśli całość zaczyna się przypalać). Przyprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą. Dusimy ok. 15-20 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę (mieszając, aby się nie zwarzyła), paprykę oraz parmezan. 
Sos nakładamy na ugotowany makaron. Można jeszcze posypać całość parmezanem i natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz