Ciasto:
2 jajka1/3 szklanki cukru brązowego
10 dkg masła
1/4 szklanki oleju
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
szczypta soli
1 szklanka mąki gryczanej
2/3 łyżeczki drożdży w proszku
kakao na czubek noża
ok. 30 dkg wydrylowanych czereśni
Kruszonka (inspiracja z tego bloga)
2 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
łyżka cukru brązowego
2 łyżki masła
szczypta imbiru
szczypta soli
otarta skórka z cytryny
3 łyżki mąki gryczanej (jeśli nie ma konieczności aby ciasto było bezglutenowe, można użyć mąki pszennej)
3 łyżki mąki gryczanej (jeśli nie ma konieczności aby ciasto było bezglutenowe, można użyć mąki pszennej)
szczypta kakao
Mieszamy palcami wszystkie składniki i robimy z nich okruszki.
Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy roztopione masło i olej, miksujemy. Dodajemy przyprawy oraz mąkę wymieszaną z drożdżami i kakao. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, układamy dość gęsto czereśnie i posypujemy kruszonką. Pieczemy 50 min. w temp. 170 st.
Ciasto jest boskie!
OdpowiedzUsuńMięciutkie, rozpływa się w ustach, idealnie słodkie, pulchniutkie, słowem - Niebo w gębie!
Osobiście, będąc na diecie bezglutenowej już od latach, ze strachu dodałam jeszcze łyżeczkę płaską gumy guar, ale podejrzewam, że nie będzie potrzebna.
Z czystym sumieniem po prostu 10 / 10 dla tego ciasta i serdeczne podziękowania dla Pani, dzięki temu przepisowi uwierzyłam, że zjem jeszcze kiedyś pyszną szarlotkę!
Pozdrawiam serdecznie
Cieszę się, że się udało i smakowało :) Polecam wariacje z innymi owocami na tym samym cieście, są równie smaczne!
OdpowiedzUsuń