21 lipca 2010

letnie ciasto brzoskwiniowe

2 jajka
1/3 szklanki cukru brązowego + 2 łyżki miodu
15 dkg masła
1 szklanka mąki orkiszowej razowej
1/2 szklanki mąki pszennej (rodzaj mąki może być dowolny, wg upodobań)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + sody na czubku noża
szczypta mielonego anyżku
sól

3 brzoskwinie
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
łyżka mąki
łyżka cukru

Brzoskwinie kroimy w kawałki i posypujemy przyprawami oraz cukrem i odstawiamy na 20 minut. Przed włożeniem w ciasto posypujemy mąką, co zapobiega wpadaniu owoców do środka ciasta.

W misce ubijamy jajka z cukrem i miodem na gładką masę, dodajemy rozpuszczone masło, anyżek, szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem formy i układamy na nim brzoskwinie. Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 170 st.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz