21 lipca 2010

zapiekanka z cukinii i pomidorów

duża cukinia (lub kilka małych)
2 duże pomidory
1 cebula
ząbek czosnku
pieprz
sól
szklanka ugotowanego ryżu
jajko
oliwa z oliwek
świeża bazylia
parmezan

Obraną cukinię (jeśli ma cienką skórkę, to nie trzeba obierać), kroimy na kawałki i obsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i dusimy w całości ok. 3 minut. W misce mieszamy ugotowany ryż z oliwą, surowym jajkiem i czosnkiem startym na tarce (na małych oczkach). Dodajemy cukinię z cebulą oraz pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Mieszamy delikatnie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 180 st. około 50 minut. Podajemy posypane parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz