20 czerwca 2010

kugiel warzywny

liście botwinki
3 cukinie
3 ziemniaki
2-3 jajka
2 duże cebule
czosnek
koperek
pieprz
sól
natka pietruszki
pokruszona maca razowa
słodka papryka w proszku
oliwa z oliwek

Na oliwę z oliwek wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i dusimy przez kilka minut, dodajemy czosnek starty na tarce, pieprz, sól, natkę pietruszki, słodką paprykę, cukinię (połowa porcji starta na tarce o grubych oczkach, połowa pokrojona w kostkę), ziemniaki (starte na tarce), posiekane liście botwinki. Wszystko dusimy przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku i studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy pokruszoną macę oraz jajka roztrzepane z koperkiem. Wykładamy do foremki do pieczenia i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 170 st.,aż wierzch będzie chrupiący.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz