25 dkg mąki (1/3 pszennej białej, 2/3 orkiszowej lub dowolnej razowej)
10 dkg miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki brązowego cukru (drobno zmielonego)
szczypta mielonego imbiru
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy je na 20 min do lodówki. Później układamy w foremce do tarty lub w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 min. w temp. 200 st.
250 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
2 łyżki brązowego cukru (drobno zmielonego)
wanilia lub esencja waniliowa
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
40 dkg truskawek
3 łyżki płatków migdałowych
Śmietanę zagotowujemy z wanilią. Studzimy. Z żółtek i cukru ucieramy kogel-mogel, dolewamy do niego wystudzoną śmietankę, dodajemy mąkę, mieszamy aby masa była gładka. Na upieczonym cieście układamy pokrojone truskawki i zalewamy kremem. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 160 st.
Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku i nie rozkrawamy aż nie będzie całkiem zimne. Na wierzchu układamy truskawki. Możemy posypać jeszcze migdałami i przybrać bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz