2 kwietnia 2011

cykoria w cieście francuskim


Proste w przygotowaniu i smaczne danie. Cykoria, jakiej nie znacie, pozbawiona goryczy, delikatnie słodkawa, ale jednocześnie wyraźna w smaku. Zainspirowana przepisem z tego bloga zrobiłam cykorię w nieco podzielniejszej wersji, czyli pojedyńczej. Dodałam też posiekaną szalotkę oraz trochę białego wina do wzmocnienia smaku. Polecam!

cykoria w cieście francuskim:
5 główek cykorii
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mała szalotka
ząbek czosnku
2-3 gałązki świeżego tymianku
pieprz
sól
2 łyżki octu balsamicznego 
2 łyżki białego wina
szczypta słodkiej papryki

opakowanie ciasta francuskiego




Cykorię obieramy z zewnętrznych liści i przekrawamy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną drobno szalotkę oraz czosnek, smażymy chwilę, następnie układamy połówki cykorii. Obsmażamy z obu stron po 2-3 minuty, dodajemy tymianek, pieprz, sól, ocet, wino i paprykę, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 10 minut, przewracając w między czasie cykorię na drugą stronę.
Jeśli nie mamy akurta ciasta francuskiego, możemy zjeść taką duszoną cykorię np. z grzankami. 


Ciasto francuskie (używałam niemrożonego) rozkładamy, wycinamy spore prostokąty i na każdym układamy połówkę cykorii. Zawijamy brzegi i zlepiamy ciasto, tworząc "kieszonkę". Możemy posypać całość np. serem z niebieską pleśnią. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200 st. aż do zrumienienia ciasta (ok. 10 minut).




2 komentarze:

  1. Też bardzo lubię cykorię w cieście francuskim, zawsze przygotowywałam quiche a teraz spróbuję chętnie takich małych kwaddratów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka wersja jest bardziej "podzielna", nie trzeba męczyć się z krojeniem!

    OdpowiedzUsuń