16 kwietnia 2011

muffinki marchewkowe z figami

2 szklanki utartej marchewki (na tarce o średnich oczkach)
1,5 szklanki mąki (użyłam 1 szkl. mąki pszennej razowej, 0,5 szkl. mąki pszennej białej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
3/4 szklanki oleju z pestek winogron
1/2 szklanki cukru brązowego
3 jajka
pół szklanki pokrojonych fig
szczypta soli
pół łyżeczki kardamonu


Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy, aż piana zacznie lekko sztywnieć. Wtedy dodajemy po 1 żółtku, stale miksując. Następnie powoli dodajemy cukier. Im bardziej puszysta będzie masa jajeczna, tym lepiej muffinki urosną. To sposób na pulchne ciasto bez konieczności dodawania dużych ilości proszku do pieczenia i sody. Mąkę przesiewamy (nie jest to konieczne) i mieszamy z sodą i proszkiem, dodajemy powoli do masy. Na końcu dodajemy marchewkę, figi, olej oraz przyprawy, delikatnie mieszając łyżką. Nakładamy ciasto do foremek muffinkowych, do 3/4 wysokości i pieczemy 15-20 min. w temp. 170 st.



2 komentarze:

  1. marchewkowe babeczki zawsze kojarzą mi się z cynamonem..

    OdpowiedzUsuń
  2. Tutaj przewrotnie - kardamon. Nieco inny, ale też korzenny aromat. Warte wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń