12 stycznia 2011

kluski leniwe wytrawne z sosem z pieczarek i cukinii

Po polsku: ziemniaki i ser. Nie po polsku: podane z wytrawnym sosem. Ciekawa kombinacja klusek, nazywanych też pierogami leniwymi, które najczęściej podaje się z cukrem. Okazuje się jednak, że bardziej na słono również są znakomite. Można oczywiście podać je z innymi sosami, chociażby pomidorowym. 

kluski:
kilka ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
kostka sera białego (ja użyłam tofu, ale może być twaróg)
1 jajko
mąka kukurydziana
pieprz
sól
mąka pszenna (do podsypywania)
słodka papryka w proszku (szczypta)

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, ser rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ze względu na różną konsystencję ziemniaków, mąki kukurydzianej dodajemy z wyczuciem, aby ciasto było lekko twardawe. Wtedy kluski nie rozpadną się podczas gotowania. Ciasto dzielimy na 3-4 części, każdą toczymy w wałek, który tniemy nożem (obsypanym mąką) na małe kluseczki. Wrzucamy na wrzącą wodę z łyżeczką soli i łyżką oliwy. Gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Podajemy z sosem.




sos:
5-6 pieczarek
1 cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
2 gałązki tymianku
2 ziarnka ziela angielskiego
1 liść laurowy
pieprz
sól
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta kurkumy
oliwa z oliwek




Na rogrzaną oliwę wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, dusimy chwilę i dodajemy pieczarki i cukinię pokrojone w kawałki. Po 5 minutach dodajemy pozostałe składniki w podanej kolejności. Dusimy całość ok. 20 minut. Jeśli sos jest za rzadki, zwiększamy gaz i odparowujemy wodę.



1 komentarz:

  1. Takiego blogu szukałam....zdrowo, smacznie, kolorowo...będę TU zaglądać

    OdpowiedzUsuń