6 marca 2011

łazanki z kapustą i grzybami

ok. 40 dkg kiszonej kapusty
5-6 dużych suszonych grzybów
1 duża cebula
liść laurowy
ziele angielskie
2-3 goździki
szczypta soli
szczypta słodkiej papryki
kilka suszonych żurawin
1 suszona śliwka
olej rzepakowy (tłoczony na zimno)



Grzyby namaczamy w gorącej wodzie i zostawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy je ze szczyptą soli przez ok. 1 godz. Dodajemy pokrojoną i, jeśli jest bardzo kwaśna, to opłukaną, kapustę, liść laurowy, ziele, goździki, paprykę, żurawinę i śliwkę i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie, kiedy kapusta jest już miękka, odcedzamy wodę, wyjmujemy liść oraz ziele i goździki. Wyjmujemy też grzyby i kroimy je w małe kawałki. W tym czasie na sporej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w ćwierćplastry cebulę i dodajemy do niej grzyby. Następnie dodajemy całość do kapusty i dusimy razem jeszcze ok. 15 minut.
Gotujemy makaron łazanki al dente i dodajemy do kapusty, mieszamy i podajemy.




2 komentarze:

  1. Łazanki to dla mnie smak dzieciństwa i szkolnej stołówki:) Twoje Łazanki to dopiero musi być uczta, mniam. Bardzo mi się podoba ten przepis, więc go sobie zapisuję.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń