9 marca 2011

krem z białych warzyw

1 por (biała część)
1 duży seler
2 pietruszki
4-5 ziemniaków
łyżka masła
pieprz
sól
łyżka soku z cytryny
szczypta kurkumy

oliwa z oliwek
po 1 łyżce siekanego koperku i natki pietruszki

Pora kroimy w plastry i wrzucamy na roztopione masło i dusimy chwilę, dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w nieduże kawałki, mieszamy i zalewamy zimną wodą, tak, żeby warzywa były przykryte. Dodajemy pieprz i sól i gotujemy aż warzywa będą miękkie, prawie rozpadające się. Wtedy odlewamy wodę do innego naczynia, pozostałą część miksujemy blenderem i powoli wlewamy z powrotem wodę. Dodajemy jej taką ilość, jaką gęstą zupę chcemy uzyskać. Doprawiamy jeszcze solą, jeśli potrzeba, dodajemy sok z cytryny i kurkumę.
Na talerzach posypujemy siekanymi ziołami i polewamy oliwą (pół łyżki na porcję).



3 komentarze:

  1. jak zawsze w twoich przepisach - wyśmienita zupka!
    Pozwolę sobie jeszcze dodać, że świetnie smakuje jak się zrobi do niej kukurydziane placuszki, a na wierzch zupy również bardzo dobrze pasują kiełki soczewicy i lucerny (zamiast pietruszki i koperku, bo akurat nie miałam zieleniny więc dodałam kiełki i też było pyyyyyszne!!).
    Pozdrawiam,
    Ania z Gdańska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę, nowy przepis, super! Cieszę się, że smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobił ją moj M. dodał fenkuła i zupa wyszła rewelacyjna:)

    OdpowiedzUsuń