6 marca 2011

kruche ciasteczka sezamowo-makowe


Przemierzając internetowe czeluści, natrafiłam na blog, gdzie znalazłam przepis na sezamowo-makowe ciasteczka. Zmieniłam trochę recepturę, dodając jajko i trochę masła, co dodało ciastkom kleistości (nie rozpadają się) oraz maślanego aromatu, a także zmodyfikowałam wg PP. Ciastka są mało słodkie, bardzo pożywne i robi się je w 10 minut, polecam od razu robić z podwójnej porcji!

ciastka:
1 szklanka mąki kukurydzianej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
10 dkg zimnego masła pokrojonego drobno
1/4 szklanki oleju (uzyłam oleju z pestek winogron)+1 łyżka tahini (opcjonalnie)
1 łyżka fruktozy (można więcej, jeśli ktoś lubi słodsze)
1 łyżka miodu
szczypta suszonego imbiru
szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny
szczypta kurkumy
2 łyżki sezamu
2 łyżki maku
woda (jeśli ciasto okaże się za gęste)




Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, delikatnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 180 st, aż nabiorą złotego koloru.




1 komentarz:

  1. Super strona, dopiero co znalazlam, siedze i "peżeram" wszytskie przepisy. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń