28 marca 2011

tort wenecki


Czasem trzeba upiec tort. Czasem trzeba upiec tort komuś, kto nie lubi tortów. I to jest sztuka! Przepis na tort wenecki, który znalazłam na tym blogu, przekonał mnie do siebie specyfiką składników: zero mąki, mało cukru, duuuużo orzechów, marchew i bakalie. Zmodyfikowałam nieco przepis, dodając więcej przypraw, nieco więcej marchwi i zamieniając migdały na mieszankę różnych gatunków orzechów. A krem, beznabiałowy, na bazie awokado. Pycha!



ciasto:
3-4 nieduże marchewki
2/3 szklanki oleju z pestek winogron (można częściowo zmieszać olej z roztopionym masłem)
35 dkg mielonych orzechów (ja użyłam 10 dkg migdałów, 15 dkg orzechów laskowych, 10 dkg orzechów włoskich)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek i żurawin namoczonych w 1 kieliszku alkoholu
3 jajka
5 dkg fruktozy lub 8 dkg cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
otarta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
szczypta kakao

Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, orzechy mielimy na drobno w blenderze. Jajka ucieramy z fruktozą na puszystą masę, dodajemy oliwę i powoli dosypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Wsypujemy przyprawy, na końcu dodając rodzynki razem z alkoholem oraz marchew. Całość dokładnie mieszamy, wylewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 min. w temp. 170 st. Ciasto będzie wilgotne, kiedy włożymy patyczek, ale zrumienione jest gotowe.

krem:
1 dojrzałe awokado
2-3 łyżeczki mleka kokosowego
2 łyżeczki miodu
sok z połowy cytryny

orzechy pecan i płatki migdałowe do przybrania

Awokado obieramy, miksujemy w blenderze, dodając pozostałe składniki. Wykładamy krem na wystudzone ciasto i przybieramy orzechami. Schładzamy ok. 1 godz. 







1 komentarz:

  1. Rewelacyjny przepis, składniki które uwielbiam :) i świetnie wygląda

    OdpowiedzUsuń