10 kwietnia 2011

razowe pancakes z karmelizowanymi owocami

Z kategorii: śniadania niedzielne. Wtedy, kiedy jest więcej czasu, zarówno na przygotowanie, jak i na konsumpcję. Placki specyficzne, inne niż klasyczne naleśnikowe, ale lekkie, puszyste i delikatne w smaku. W oryginale dość spora ilość mleka, które ja zastąpiłam mlekiem ryżowym oraz mąka razowa zamiast białej. Ładnie rosną na patelni, same w sobie nie są mdląco słodkie, więc dodatki można urozmaicać. Ja zrobiłam do nich karmelizowane owoce, można je także jeść z syropem klonowym, miodem lub jogurtem, albo z wszystkim naraz :)



pancakes (porcja na 2-3 osoby):

składniki suche:
2 szklanki mąki pszennej razowej (można zmienić proporcje i zmieszać z białą mąką)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
2-3 łyżki brązowego cukru

składniki mokre:
1 jajko
1 szklanka mleka 
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki rozpuszczonego masła+2 łyżki oliwy z oliwek (może być samo masło lub sama oliwa)
1/4 szklanki wody
kropla esencji waniliowej (opcjonalnie)

Mieszamy składniki suche w jednej misce, składniki mokre miksujemy na gładką masę w drugiej. Powoli wsypujemy suche, stale miksując. Mieszamy aż pojawią się bąbelki powietrza. Ciasto ma mieć konsystencję znacznie gęściejszą niż naleśnikowe. Nakładamy łyżką i smażymy na niezbyt dużym ogniu, na patelni tylko lekko posmarowanej olejem.

karmelizowane owoce (dowolne):
1 mandarynka
1 jabłko
1 gruszka
1/2 szklanki wody
1 duża łyżka miodu
1 łyżeczka masła
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru

Do gotującej wody dodajemy miód, masło i przyprawy, mieszamy dokładnie i gotujemy kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Wrzucamy pokrojone owoce i mieszamy. Gorącym sosem polewamy placki.




1 komentarz: