20 października 2010

pieczone pierogi z dynią i dipem grzybowym

Inspiracja z przepisu Agnieszki Kręglickiej (WO 16.10.2010)

Ciasto:
40 dkg mąki (2/3 pszennej, 1/3 orkiszowej)
pół szklanki kwaśnej śmietany
pół łyżeczki słodkiej papryki
2 jajka
3 łyżki oliwy z oliwek
10 dkg masła
pieprz świeżo mielony
sól

Jajka mieszamy ze śmietaną, oliwą i przyprawami, mąkę mieszamy z miękkim masłem. Dodajmy jajka do mąki i wyrabiamy elestyczne ciasto. Zostawiamy w lodówce na 1 godz.

Farsz:
3 cebule
1 ząbek czosnku
pieprz
szczypta imbiru
pół łyżeczki kuminu
sól
dynia (starta na tarce o grubych oczkach i odsączona na sitku)

Na oliwę wrzucamy cebulę oraz przyprawy i dusimy do miękkości. Dodajemy odciśniętą dynię. Razem już nie dusimy. 



Ciasto formujemy w wałek, kroimy na małe części, każdą rozpłaszczamy i nakładamy farsz. Sklejamy (w sposób dowolny). Miejsce sklejenia smarujemy żółtkiem. Układamy na blasze i pieczemy 40 min. w temp. 180 st. Podajemy np. z dipem grzybowym.



Dip grzybowy:
kubek jogurtu naturalnego
2 łyżeczki majonezu
3 grzybki marynowane pokrojone drobno
kilka zielonych oliwek posiekanych
pieprz
sól

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

2 komentarze:

  1. ile wychodzi tych pierożków?

    OdpowiedzUsuń
  2. Z podanych proporcji wychodzi ok 10 dużych sztuk (ok 4-5 na osobę).

    OdpowiedzUsuń