Ciasto:
40 dkg mąki (2/3 pszennej, 1/3 orkiszowej)
pół szklanki kwaśnej śmietany
pół łyżeczki słodkiej papryki
2 jajka
3 łyżki oliwy z oliwek
10 dkg masła
pieprz świeżo mielony
sól
Jajka mieszamy ze śmietaną, oliwą i przyprawami, mąkę mieszamy z miękkim masłem. Dodajmy jajka do mąki i wyrabiamy elestyczne ciasto. Zostawiamy w lodówce na 1 godz.
3 cebule
1 ząbek czosnku
pieprz
szczypta imbiru
pół łyżeczki kuminu
sól
dynia (starta na tarce o grubych oczkach i odsączona na sitku)
Na oliwę wrzucamy cebulę oraz przyprawy i dusimy do miękkości. Dodajemy odciśniętą dynię. Razem już nie dusimy.
Ciasto formujemy w wałek, kroimy na małe części, każdą rozpłaszczamy i nakładamy farsz. Sklejamy (w sposób dowolny). Miejsce sklejenia smarujemy żółtkiem. Układamy na blasze i pieczemy 40 min. w temp. 180 st. Podajemy np. z dipem grzybowym.
Dip grzybowy:
kubek jogurtu naturalnego
2 łyżeczki majonezu
3 grzybki marynowane pokrojone drobno
kilka zielonych oliwek posiekanych
pieprz
sól
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
ile wychodzi tych pierożków?
OdpowiedzUsuńZ podanych proporcji wychodzi ok 10 dużych sztuk (ok 4-5 na osobę).
OdpowiedzUsuń