2 maja 2011

kotlety z ryżu

2-3 szklanki ugotowanego ryżu basmati
1 nieduża cebulka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 marchewka
1 jajko
pieprz
sól
szczypta słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej
2 łyżki bułki tartej


Ryż gotujemy do miękkości i studzimy. 1/3 ryżu miksujemy w blenderze i mieszamy z pozostałą częścią. Dodajemy jajko, startą na tarce marchewkę, posiekaną cebulę, pieprz, sól, natkę, słodką paprykę, oliwę i 1 łyżkę mąki. Mieszamy całość ręką, masa powinna się kleić. Formujemy małe kotleciki, panierujemy w pozostałej mące wymieszanej z bułką tartą i smażymy na oleju.


2 komentarze:

  1. czy z piekarnika też bedą takie smakowite?
    unikam smażenia i przez to kotletów:(
    z piekarnika takie suche mi wychodza:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Można je piec, tylko przed włożeniem do piekarnika trzeba obtoczyć kotlety w oleju lub oliwie. Wtedy zrobi się chrupka skorupka, a w środku będą miękkie.

    OdpowiedzUsuń