25 lipca 2010

gryczane ciasto czereśniowe z kruszonką

Ciasto:
2 jajka
1/3 szklanki cukru brązowego
10 dkg masła
1/4 szklanki oleju
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
szczypta soli
1 szklanka mąki gryczanej
2/3 łyżeczki drożdży w proszku
kakao na czubek noża

ok. 30 dkg wydrylowanych czereśni

Kruszonka (inspiracja z tego bloga)

2 łyżki mielonych migdałów 
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
łyżka cukru brązowego
2 łyżki masła
szczypta imbiru
szczypta soli
otarta skórka z cytryny
3 łyżki mąki gryczanej (jeśli nie ma konieczności aby ciasto było bezglutenowe, można użyć mąki pszennej)
szczypta kakao

Mieszamy palcami wszystkie składniki i robimy z nich okruszki.


Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy roztopione masło i olej, miksujemy. Dodajemy przyprawy oraz mąkę wymieszaną z drożdżami i kakao. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, układamy dość gęsto czereśnie i posypujemy kruszonką. Pieczemy 50 min. w temp. 170 st.


sałatka z makaronu i cukinii

pół opakowania makaronu penne lub farfalle

duża cukinia (lub 2 małe)
kawałek sera mozarella
pomidorki koktajlowe (lub 1 duży pomidor)
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
pieprz
sól
oliwa z oliwek
olej rzepakowy (tłoczony na zimno)

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy i kroimy w plastry, a następnie smażymy  na oleju rzepakowym. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
Czosnek przeciskamy przez praskę do salaterki, mieszamy z solą, pieprzem oraz łyżeczką oliwy z oliwek. Połowę odkładamy. Układamy na czosnku połowę plastrów cukinii, połowę porcji pomidorów oraz natkę pietruszki. Wrzucamy makaron (może być jeszcze ciepły), dodajemy pozostały sos czosnkowy i układamy drugą warstwę warzyw. Posypujemy po wierzchu solą, pieprzem i w razie konieczności polewamy oliwą. Usmażona cukinia jest dość tłusta więc nie dolewamy zbyt duzo oliwy. Na wierzch rozrzucamy pokrojoną w kostke mozarellę. Odstawiamy na 20 minut, po czym mieszamy i podajemy.


21 lipca 2010

kotlety z kalafiora

ugotowany kalafior
2/3 szklanki płatków owsianych
2-3 jajka
cebula
pieprz
sól
natka pietruszki
słodka papryka
oliwa z oliwek
bułka tarta
sezam

Ugotowanego kalafiora rozgniatamy widelcem. Płatki owsiane podprażamy na suchej patelni i mieszamy z kalafiorem. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jajka (tyle ile potrzeba aby kotlety się nie rozpadały po uformowaniu), bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, pieprz, sól, natkę, paprykę i 3 łyzki oliwy z oliwek. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w sezamie i smażymy z obu stron.


letnie ciasto brzoskwiniowe

2 jajka
1/3 szklanki cukru brązowego + 2 łyżki miodu
15 dkg masła
1 szklanka mąki orkiszowej razowej
1/2 szklanki mąki pszennej (rodzaj mąki może być dowolny, wg upodobań)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + sody na czubku noża
szczypta mielonego anyżku
sól

3 brzoskwinie
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
łyżka mąki
łyżka cukru

Brzoskwinie kroimy w kawałki i posypujemy przyprawami oraz cukrem i odstawiamy na 20 minut. Przed włożeniem w ciasto posypujemy mąką, co zapobiega wpadaniu owoców do środka ciasta.

W misce ubijamy jajka z cukrem i miodem na gładką masę, dodajemy rozpuszczone masło, anyżek, szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem formy i układamy na nim brzoskwinie. Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 170 st.



zapiekanka z cukinii i pomidorów

duża cukinia (lub kilka małych)
2 duże pomidory
1 cebula
ząbek czosnku
pieprz
sól
szklanka ugotowanego ryżu
jajko
oliwa z oliwek
świeża bazylia
parmezan

Obraną cukinię (jeśli ma cienką skórkę, to nie trzeba obierać), kroimy na kawałki i obsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i dusimy w całości ok. 3 minut. W misce mieszamy ugotowany ryż z oliwą, surowym jajkiem i czosnkiem startym na tarce (na małych oczkach). Dodajemy cukinię z cebulą oraz pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Mieszamy delikatnie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 180 st. około 50 minut. Podajemy posypane parmezanem.

14 lipca 2010

tagliatelle z kurkami

sos:
łyżka masła
0,5 kg kurek
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
sól
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta słodkeij papryki
3 łyżki utartego parmezanu

opakowanie makaronu tagliatelle



Na roztopione masło wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek, dusimy chwilę i dodajemy umyte i pokrojone kurki (można podlać wodą, jeśli całość zaczyna się przypalać). Przyprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą. Dusimy ok. 15-20 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę (mieszając, aby się nie zwarzyła), paprykę oraz parmezan. 
Sos nakładamy na ugotowany makaron. Można jeszcze posypać całość parmezanem i natką pietruszki.



13 lipca 2010

pasta z bobu

0,5 kg ugotowanego bobu
2 - 3 ząbki czosnku
pieprz
kumin (lub dowolne przyprawy)
sól
sok z cytryny
słodka papryka
oliwa z oliwek

Bób (razem ze skórkami) miksujemy w blenderze niezbyt drobno, żeby pozostały kawałki skórek. Dodajemy przeciśnięty czosnek, przyprawy, sok z cytryny, słodką paprykę i mieszamy. Dolewamy dość sporo oliwy, aby pasta miała niezbyt zbitą konsysytencję. Najlepiej smakuje z grzankami :)

12 lipca 2010

sałatka z bobu i mozarelli

0,5 kg bobu (ugotowanego w osolonej wodzie)
mozarella
ogórek zielony
nasiona słonecznika
oliwa z oliwek
pieprz
tymianek (pół łyżeczki)
sól
pomidor
szczypta słodkiej papryki
melisa suszona (pół łyżeczki)

Bób obieramy ze skórek, mozarellę kroimy w kostkę, ogórka - w półplasterki, pomidora - w kawałki. Układamy delikatnie w misce, posypujemy ziołami i przyprawami oraz słonecznikiem podprażonym na patelni. Polewamy oliwą i mieszamy.

sałatka z ryżu i czerwonej fasoli

fasola czerwona z puszki (odsączona)
2 torebki ryżu białego lub basmanti
2 ogórki kiszone
pieprz
sól
2 łyżki majonezu
natka pietruszki
szczypta słodkiej papryki
kurkuma

Ryż płuczemy i gotujemy z dodatkiem pieprzu, soli oraz kurkumy. Studzimy. Dodajemy fasolę, pokrojonego w kostkę ogórka, natkę sól, pieprz i majonez. Mieszamy delikatnie. Sałatka powinna być lekko "sypka". Jeśli ktos lubi, można dodać więcej majonezu.

letni koktajl malinowy

maliny (lub inne owoce jagodowe)
łyżka płatków owsianych
zsiadłe mleko (lub mleko sojowe)
łyżeczka cukru brązowego
łyżka białego sezamu
szczypta imbiru
szczypta soli
listek mięty lub bazylii do przybrania

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Przelewamy do szklanek i wstawiamy na 20 min. do lodówki.

6 lipca 2010

pasta z cieciorki

cieciorka (namoczona na noc i ugotowana do miękkości)
pół szklanki nasion słonecznika
olej rzepakowy (tłoczony na zimno)
1 duża cebula
pieprz
sól
natka pietruszki
szczypta słodkiej papryki

Ugotowaną i wystudzoną cieciorkę miksujemy w blenderze. Dodajemy zmiksowane (jak najdrobniej) nasiona słonecznika. Cebulę kroimy w plastry i dusimy na sporej ilości oleju, aż będzie miękka, miksujemy i dodajemy do masy. Przyprawiamy pieprzem, solą, natką (drobno posiekaną) i papryką. Mieszamy. Jeżeli pasta jest za sucha, dodajemy olej rzepakowy (najlepiej wcześniej nieco podgrzać go na patelni), aby całość miała zwartą konsystencję (kiedy pasta jest za sucha, kruszy się).